ЕПАРХИИ И ОБЛАСТИ
 
 
ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ
 
 
ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ
 
Новопостроени манастири
Манастир "Св. Петка Българска" в м. "Рупите"
 
ДЪРЖАВА: България
ОБЛАСТ: Област Благоевград
НАСЕЛЕНО МЯСТО: Рупите
ЕПАРХИЯ: Неврокопска
ДУХОВНА ОКОЛИЯ : Петричка
СТАТУС: Действащ без монаси
ДАТИРОВКА: Възроден-XX век
 

Манастирският комплекс с храм „Св. Петка Българска“ се намира в местността „Рупите“, на 3 км североизточно от с. Рупите, на 10 км в същата посока от гр. Петрич и на 18 км южно от гр. Сандански. Разположен е на равно място, на десния бряг на р. Струма, в източното подножие на възвишението Кожух, което е част от периферията на отдавна угаснал вулкан. Тази местност е зареждала Ванга с енергия. Пророчицата често е разказвала за особеностите на мястото: „Някога там е горял страшен огън, а зад хребета се крие една голяма тайна“. Според Ванга там, където е кратерът, някога е имало голям град, погребан под огнената лава.
И в действителност, на по-малко от 1 км, в южния склон на Кoжух са открити руините на един от най-големите антични градове по долината на Струма - Хераклия Синтика, съществувал от ІV в. пр. Хр. до VІ в. сл. Хр.
Освен със силното си енергийно излъчване, местността „Рупите“ привлича и с намиращите се на територията ѝ топли минерални извори с високи лечебни свойства - „Водата, която е на Рупите е много целебна. Вълшебна е тази вода. И за пиене става, и за бани.“, казва за нея Ванга.
В района на Рупите се срещат 201 вида птици, в това число редица средиземноморски, които рядко могат да се наблюдават другаде в България. Тук минава Via Aristotelis – един от двата основни миграционни пътя през територията на страната.
С оглед на цялата тази благодат, изсипана в това късче земя, не е чудно защо петричката пророчица Ванга избира Рупите за място на усамотение и за изграждане на храм Божий.

История:
На „Рупите“ Ванга започва да идва още през 50-те години, когато местността била див пущинак. Тя избира това място за усамотение и почивка след като ѝ е подсказано от Силите свише. През 1970 г. измолва от Строителни войски да ѝ построят малка къщичка, в която трайно се заселва едва през 80-те. В нея Пророчицата прекарва последните години от живота си. Изграждането на храма започва след едно съновидение на пророчицата, при което ѝ се явила самата Света Петка: „Веднъж ми се присъни Света Петка и ми каза: „Искам да дойдеш да живееш в Рупите…“ и ми заръча: „Построй тук същата църква като предишната и я наречи „Света Петка.“
През 1991 г. Ванга решава да вложи събраните през годините средства в построяването на храм, като споделя това свое желание пред най-близките си – духовния си син Димитър Вълчев и художника Светлин Русев: ”Искам на Рупите да вдигна една бяла черква, която да е дом за всички вярващи, място, където хората да се молят и пречистват. Искам с парите, които са ми оставяли хората от всякакви религии и националности да построим храм Божий за човешкото спасение.”
Строителството на църквата  „Св. Петка” е наченато през 1992 г. под прякото ръководство на Ванга. Мястото на храма е на метри от къщичката ѝ. На 31 май 1992 г. след одобрение на проекта от Неврокопския митрополит Пимен, в негово присъствие е направена първата копка. По настояване на ктиторката проектът е изготвен от архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов.
Градежът на църквата е приет с ентусиазъм и доверие от поклонниците на Пророчицата - всеки дарява средства, според възможностите си. Така с общи усилия само за две години храмът „Света Петка Българска” е построен. Той е един от първите в България, издигнати след началото на демократичните промени през 1989 г. Освен основната дарителка,  над 2000 души правят дарение,  от благодарност и почит към „баба Ванга“.
Изографисването на храма е извършено безвъзмездно от художника Светлин Русев, поканен лично от Ванга. Новата по-модерна стилистика, която прилага твореца не се вписва в каноните на Православна църква и нейните служители първоначално отказват да осветят храма. Но в крайна сметка конфликтът е изгладен и на 14 октомври 1994 г. (Петковден) църквата „Света Петка” е тържествено осветена от Неврокопския митрополит Натанаил в съслужение на архиереи и свещеници. Когато храмът е вече построен и трябва да се открива, Пророчицата казва: „Ванга е храмът и храмът е Ванга!”
Две години след като издига храма на живота си, Ванга си отива завинаги от белия свят, но бялата църква, материализираща нейната същност, продължава да носи мир и надежда над човешкото отчаяние и болка.
Предсмъртното желание на Ванга е било тя да бъде погребана в двора на къщичката си, за да може хората да черпят сили от гроба ѝ, и въпреки че вече не е сред нас, тя пак да може да помага. Но от фондация „Ванга“ решават тя да бъде погребана до храма „Св. Петка Българска“, където всъщност е гробът ѝ.
В годините след кончината на Пророчицата местността „Рупите“ е постоянно облагородявана. Около църквата е изграден цял манастирски комплекс, който е окончателно завършен през 2009 г. В последните години е оформен и голям парк със зони за отдих и медитация. Едно от последните допълнения към уникалния комплекс е мемориалният Кръст, вграден в скалата срещу храма през 2009 г. от Фондация „Ванга“. Той е направен по заръка на Пророчицата, в памет на загиналите от вулкана Кожух.
През 2011 г. е отворена за посетители малката скромна къщичка, останала непокътната след смъртта на Ванга и запазила автентичната си атмосфера.  

Архитектура и изкуство:
Комплексът на Ванга на Рупите е изграден върху обща площ от 230 декара. Състои се от храм, манастирска част, къщичката на Пророчицата и всичко това, обградено от прекрасен парк, който включва зони за отдих, много цветя и над 2000 дръвчета от сто дървесни вида.
Църквата „Св. Петка“ е просторна и е изградена в модернистичен стил. Стенописната украса на храма, дело на акад. Светли Русев, е изпълнена в противоречие на православния канон. Образите са взети от живота, от ежедневието на Ванга. Те са такива, каквито сама Пророчицата е настоявала да бъдат - хора болни, угрижени, страдащи, отчаяни. Божии чеда, търсещи път и спасение. Иконите на иконостаса са изписани в същия стил като стенописите.
Манастирският комплекс, разположен в полукръг около храма, включва 12 стаи с 30 легла, ритуална зала за кръщения и изложбена зала, в която са подредени снимки и вещи на Пророчицата. Стаите за отдих са семпли и без екстри като телефон, телевизор, интернет и др. Целта е тук хората да отсядат заради тишината, лечебните горещи извори и себевглъбението – това, на което е държала и Ванга.
Мемориалният кръст е вграден в самата планина Кожух и се вписва в целия ансамбъл на комплекса. Композицията е по проект на художника Иван Русев, финансирана от фондация „Ванга”. Кръстът е с размери 40 на 30 метра и се вижда от храма на ясновидката (западно от него). Направен е от мраморни плочи, поставени в скалата така, че посетителите да могат да се изкачват по него. Идеята на скулптора е изкачвайки многото стъпала, човек символично да повтори пътя на Христос към Голгота.
Едно от последните художествени попълнения на комплекса е паметникът на Ванга, изработен като дар от скулптора проф. Емил Попов. Той е поръчан от фондация „Ванга“ по случай 100-годишнината от рождението на Пророчицата (2011 г.). Паметникът е с височина 1.80 м, а Ванга е изобразена седнала на пейката до масата, където е приемала нуждаещите се от нейната помощ хора. Скулптурата е изработена от месинг и покрита със сребро. Тя посреща всички посетители на Рупите вляво от мостчето, което води към храма „Св. Петка Българска“.


Източници:
1. В описанието са използвани материали от сайта на Фондация „Ванга“ - www.fondacia-vanga.com

КОМЕНТАРИ
Ivan Ivanov
21.07.2017 08:57
Здравейте. На 17.07.2017г. посетихме храм "Свети Петка Българска" в Рупите. Уникално място !!!. Направи ни впечатление, че от паленето на свещи в храма стените са се опушили и потъмнели. Въпроса ми е дали няма възможност паленето на свещи дали не може да бъде изнесено навън, като в други църкви за да може рисунките да се съхранят за по - дълго време. Благодаря.
 
ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР
СПЕШНОНУЖДАЕЩИ СЕ ЦЪРКВИ СПЕШНОНУЖДАЕЩИ СЕ МАНАСТИРИ
 
Алински манастир "Възнесение Господне" Бургаски манастир "Св. Анастасия" Глоговишки манастир "Св. Николай" Долнибогровски манастир "Св. апостоли Петър и Павел" Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Карлуковски манастир "Успение Богородично” Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир "Св. Георги" - с. Ваксево Манастир "Св. Димитър" - с. Друган Манастир "Св. Никола" - с. Конска Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мулдавски манастир "Св. Петка" Пенкьовски манастир "Св. Петка" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Понорски манастир "Св. Георги" Поцърненски манастир "Св. Възнесение Господне'' Радибошки манастир "Св. Троица" Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Чепински манастир "Св. Пророк Илия"
 
ИЗОСТАВЕНИ ЦЪРКВИ
 
“Св. Елена” - с. Мугла "Гергьова църква" - с. Клисура "Пустата църква“ - с. Камено поле "Св. Атанасий“ - гр. Бобошево "Св. Атанасий“ - с. Раждавица "Св. Атанасий" ("Атанасова цръква") - с. Добърско "Св. Богородица" - гр. Перник (кв. Църква) "Св. Георги" - гр. Банско "Св. Георги" - с. Габрово "Св. Георги" - с. Сеславци "Св. Георги" ("Георгиева цръква") - с. Добърско "Св. Илия" - гр. Банско "Св. Неделя" - с. Ваксево "Св. Никола" - с. Долна Кремена "Св. Пантелеймон“ - с. Полетинци "Св. Петка" - с. Крапец "Св. Прокопий" - с. Стоб "Св. Пророк Илия" - с. Червена могила "Св. Рангел" - с. Слокощица "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" - с. Мала църква "Св. Спас" - гр. София "Св. Троица" ("Копана цръква") - с. Добърско "Св. Четиридесет Мъченици" - с. Липен "Свети Георги" - с. Мирково "Свети Петър" - гр. Брезник Две църкви под "Монастир баир" - с. Завет Епископска църква "Св. Троица" - с. Крупник Късносредновековна църква - с. Габров дол Късносредновековна църква - с. Чешлянци Късносредновековна църква в м. "Църквето" - с. Бераинци Средновековна църква - с. Горски Горен Тръмбеш Средновековна църква - с. Дренково Средновековна църква - с. Меча поляна Средновековна църква - с. Радуй Средновековна църква - с. Руен Средновековна църква край с. Янково Църква в крепостта "Кулата-Градот" - гр. Ракитово Църква в местн. "Църквище" - с. Искра Църква в местността "Кръсто-Блато" - с. Ветрен Църква в местността "Манастира" - с. Цървеняно Църква в местността "Патарец" - с. Попово Църква до крепостната стена - гр. Крумовград Църква на Манастирските възвишения - с. Голям Манастир Църква при крепостта "Фотинско кале" - с. Фотиново Църква при оброк "Св. Прокопий" - с. Туроковци Църквата до Каралашева махала - с. Красава Църкви в местността "Клисеери" - с. Съединение
 
ИЗОСТАВЕНИ МАНАСТИРИ
 
Арчарски манастир “Св. Никола” Ахтополски манастир "Св. Яни" Батулски манастир “Св. Атанас” Бовски манастир "Св. Пантелеймон" Брестовички манастир Брусарски манастир “Св. Архaнгел Михаил” Бургаски манастир "Св. Анастасия" Велковски манастир "Св. Св. апостоли Петър и Павел" Веслецки манастир "Св. Спас" Воденски манастир Врачански манастир "Св. Троица" Върбовнишки манастир "Св. Никола" Главановски (Глава) манастир „Св. Николай” Глоговишки манастир "Св. Николай" Горнокознички манастир Гушовски манастир „Свети Архангел Михаил“ Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Драгомански манастир Дренски манастир "Успение Богородично" Емонски манастир "Св. Николай" Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Завалски манастир "Св. Никола" Искрецки манастир "Успение Богородично" Кондофрейски манастир Кръстецки манастир "Св. Богородица" Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир “Света Богородица" - с. Жеравна Манастир „Св. Троица“ при тюрбето на Гази баба - с. Петко Славейков Манастир "Възнесение Господне"- с. Брезе Манастир "Градище" - гр. Бобошево Манастир "Св. Димитър" - с. Бъта Манастир "Св. Димитър" - с. Друган Манастир "Св. Дух" - с. Косача Манастир "Св. Никола" - с. Конска Манастир "Св. Пантелеймон" - с. Стоян Заимово Манастир "Св. Стефан" - гр. Ахтопол Манастирски комплекс на остров "Св. Тома" Манастирче "Св. Илия" - с. Бяла вода Манастирче "Св. Петка" - с. Лобош Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мътнишки манастир "Св. Николай" Нанковски манастир Огойски манастир "Св. Пантелеймон" Осиковски манастир "Св. Богородица" Перущенски манастир "Св. Тодор" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Поцърненски манастир "Св. Възнесение Господне'' Прибойски манастир Равненски манастир "Св. Богородица" Радибошки манастир "Св. Троица" Расовски манастир 'Света Троица' Свогевски манастир "Св. Петка" Сеславски манастир "Св. Николай" Скравенски манастир „Преображение Господне“ Смочански манастир Созополски манастир "Св. св. Кирик и Юлита" Сотирски манастир "Св. Петка" Средновековен манастир - с. Църварица Средновековен манастир в м. "Манастиро" - гр. Земен Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Голема Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Мала Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Таваличево Средновековен манастир в местн. "Студенец" Средновековен манастир на връх Манастирище - гр. Батак Средновековен монастир - с. Манастирище Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Хърлецки манастир "Св. Троица" Чудински манастир "Св. Пантелеймон"